Ikuti~

Ahad, Mac 22, 2009

TAWAKAL Bukan Sekadar Berserah~

Assalamualaikum....

Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka :"Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu,sama ada lelaki atau perempuan.." (Ali 'Imran :195)

Rasulullah mengutamakan ikhtiar sebelum bertawakal kepada Allah.Pada zaman Nabi, seorang sahabat menemui Baginda.Kemudian Nabi bertanya : " Dengan apakah kamu ke sini?

Sahabat itu menjawab : "Saya ke sini dengan menaiki unta."

Lantas Nabi bertanya : "Di mana unta kamu sekarang?"

Sahabat itu menjawab : "Saya letakkan di luartanpa mengikatnya kerana saya berserah kepada Allah?"

Kemudian Nabi menegurnya dengan berkata : "Ikatlah unta itu kemudian barulah kamu bertawakal kepada Allah’’

Sumber : Risalah BPDS 08

Oleh itu rakan-rakan sahabat sekalian,

Musim peperiksaan kian menjelma….jadi seharusnya kita sebagai seorang pelajar haruslah menyiapkan diri kita dengan memperkayakan lagi ilmu-ilmu yang telah dipelajari semasa berada di dalam kelas.

Konsep ‘tawakal’ sering disalah tafsir oleh segelintir golongan pelajar, tidak kira di sekolah mana sekalipun, ia tetap berlaku.

Apabila ditanya, ‘’kau dah sedia ke nak periksa ni?’’, dan jawapan yang selalu kita terima, ‘’alah, aku takawal je…..’’

Tak salah kalau kita hendak berserah kepada Allah, malah ia sememanggya digalakkan….tetapi haruslah dengan melalui jalan yang benar...

Sebetulnya kita hendaklah belajar atau mengulangkaji pelajaran dengan bersungguh-sungguh terlebih dahulu sebelum menyerahkan ketentuan kepada Allah….

Oleh itu sahabat-sahabat sekalian, fahamilah konsep tawakal dengan sebenar-benarnya…semoga pembaca dan penulis dapat mengambil iktibar daripadanya...

‘’Berilah peringatan, maka sesungguhnya peringatan itu bermanfa’at bagi orang-orang beriman….’’

‘’Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka mengubah diri mereka sendiri…’’ (Ar-Ra’d ayat 11)

Tiada ulasan: